8/21/11

monolog di bulan puasa

orang cakap,apa yang kita buat dekat orang,pasti akan kena pada kita balik.
bak kata orang putih " what goes around comes around'..rasa-rasa betul ker?
kadang-kadang aku pernah terfikir juga, setiap apa yang orang buat kat kita, kita tak perlu membalas nya, sebab benda tuh akan berbalik pada kita semula.

even kau buat jahat la kat orang lain, dah orang lain tuh jadi mangsa teraniaya kau, kau gunakan dia secukup hati, passti at the end of the day,ko akan terima balasan yang sama macam kau buat kat orang lain.
yes, that's true..
because menda pernah berlaku pada family aku, even mak aku yang diam dah pasrah apa orang buat kat dia, dia tetap tabah & cekalkan hati terima seadaanya orang buat dekat dia.
sumpah! aku sangat sedih bila mak aku ceritakan pada aku & adik aku, time aku kecil-kecil dulu,dia selalu disindir dan macam-macam orang aniaya mak aku.( aku tak kan mention sapa yg aniaya,because it is too privacy)..tapi sekarang mak aku cukup lega,akhirnya,apa yang orang lain buat pada dia, semua dah dapat balasan masing-masing..


aku sangat2 bersyukur pada Allah swt,kerana dapat emak yang sangat cekal dan tabah menghadapi liku-liku hidup ini.she's my idol, kadang-kadang aku tak cukup kuat nak terima apa yang orang buat pada aku, selalu diperbodohkan seperti budak-budak tahun lima or disindir, diperli,yeah! i admit that, some people suka memperbodohkan aku, buat aku macam orang bodoh yang tak tahu apa-apa.tapi lihat la sekarang,semua tuh Tuhan dah tunjuk, setiap yang berlaku pada aku, pasti ada balasan nya..tak semestinya kau akan berada di ATAS sepanjang masa, sampai masa jatuh tergolek+berdebuk gak ko kat BAWAH kan..

aku manusia yang tak sempurna,ada banyak kelemahan,tak bagus dari semua aspek,tapi janganlah gunakan kelemahan orang lain untuk kau bangun mendabik dada, dan buat muka bangga kau dapat memperbodohkan orang lain.tak baik macam tu ye.

sebab kau kena ingat,setiap yang berlaku, pasti ada balasan nye.
"what goes around comes around'
remember that peeps! bye!.

luahan hati & dapat banyak kata-kata semangat..





p/s : thanks guys! :)