5/26/11

mengantuk nye..

skrg jam dah pukul 2.35pm..oh tidak..
sy sgt2 mengantuk sekarang.adoi..
kalu tdo syiok nie..waaaa..ngantuk..
nk tdo..
cepat lah 5.30..nk balik..nk tdo..hihihihi..ngantuk!!

zzzzzzzz..............



p/s : teringin nye nk tdo dlm opis nie..jup pon jd laahh..adeii

Matahari di Atas Ka`bah Pada 28/5/2011, Insha Allah

islamic sikit ye entry hari ni..berguna tuk korg juga ye..layan..

Arah Qiblat boleh disemak dengan tepat ketika Istiwa A'zam.Penentuan arah qiblat yang tepat sangat penting kerana ia merupakan antara syarat sah solat samada solat fardhu atau sunnat. Jadi ummat ISLAM mesti memastikan kedudukan arah qiblatnya tepat mengadap Ka’bah.

Alhamdulillah, setiap tahun ada 2 waktu yang telah ALLAH subhanahu wata’ala tentukan kedudukan matahari betul-betul tepat di atas Ka’bah. Fenomena ini dipanggil Istiwa A’zam (Istiwa Utama).

Alhamdulillah, dengan ketentuan ALLAH ‘Azza wa Jalla ini, membolehkan ummat ISLAM di seluruh muka bumi sejak dahulu hingga hari kiamat memeriksa dan menyemak arah qiblat dengan mudah dan tepat. SubhanALLAH…




Bilakah Istiwa A’zam berlaku?
Di Malaysia, waktu berlakunya fenomena ini ialah pada:
  • 28 MEI setiap tahun, tepat pukul 5.16 petang, dan
  • 16 JULAI setiap tahun, tepat pukul 5.28 petang.



Ihsan Falak Online.
Apa yang perlu dilakukan untuk menyemak qiblat dengan tepat?
Sebelum

 
Pastikan jam yang selalu dibuat rujukan oleh tuan/puan mengikuti waktu piawai yang tepat. Untuk menentukan ketepatan waktu, tuan/puan boleh memeriksanya dengan SIRIM atau boleh juga merujuk kepada waktu yang terpapar di televisyen atau radio. Ketepatan waktu yang mengikut piawai adalah penting untuk mendapat hasil yang betul. Justeru, betulkan jam tuan/puan mengikut waktu piawai yang betul.

Cari objek lurus yang keras seperti batang kayu, tiang atau pen.

Pacakkan objek tersebut secara menegak (bersudut 90°) di atas permukaan yang rata.

Pastikan bayang-bayang yang terhasil dari objek tersebut jelas boleh dilihat dengan terang dan jelas.

Dan pastikan juga tuan/puan boleh melihat matahari dari kedudukan tempat tuan/puan pacakkan objek lurus tersebut dan tidak terlindung.

Tunggu dengan sabar waktu yang disebutkan di atas.



Ketika peristiwa ini berlaku:
· Perhatikan bayang-bayang yang terhasil dari objek lurus yang dipacakkan tersebut.
· Arah qiblat adalah arah yang bertentangan dengan jatuhnya bayang-bayang itu. (Rujuk gambar di atas)
· Tandakan arah qiblat.
Selepas
Yakinlah bahawa itu merupakan arah qiblat yang tepat.

· Bersyukurlah kepada ALLAH subhanahu wata’ala yang telah memberikan peluang untuk tuan/puan memeriksa arah qiblat melalui kaedah ini.
· Hadapkanlah tubuh tuan/puan ke arah qiblat tersebut dengan penuh khusyuk ketika solat fardhu dan sunnat.
Mudah-mudahan perkongsian ini bisa memberikan manfaat buat tuan/puan yang mahu mengambil manfaat.






p/s : saja nk share.hehe..baca jangan  tak baca..

ubat tension+tekanan jiwa

haaa..ni lak nk gi tahu smthg nie..pssstt..!
org ckp ubt nk bg tenang jiwa  or tension nie for example cm mengaji ker?amik wuduk ker?or solat..ya mmg betul..sometime if aku betul2 cm tekanan jiwa sgt2 aku akan buat2 perkara2 di atas ye..huhu.

tp ni yg kawe nk royak ni ( tetibe2 kecek klate bagai.hehe)..kalau aku tension kn.
aku suke tengok video sin chan,baca komik sin chan.hehe..kat umah mmg byk komik sin chan aku simpan..
video sin chan pon sama..knp ye?
 sbb biler tgk muvi sin chan tuh.aku dapat rasa happy bcoz the jokes from sin chan sgt2 sengal..lawak giler..aku xthn betul lawak2 nye..bile dah enjoy dgn lawak2 sin chan yg sengal2 tuh, automatik tension pasti hilang la..hehe..best ever cartoon crayon sin chan yg sengal..hahaha..lagi satu si misae aka mama sin chan nie pon klkr juga..ader ke patut mak macam nie..hahahah..sin chan2.thanks! hihii~


hantoooooo..!! erkk!

korang pernah kena tindih x? haa..ni nak citer nie..jeng..jeng..seram seh..

actually aku dulu2 la xpernah kena tindih n aku tak tahu mcm mana rasa kene tindih..
last2 tahun lepas,aku kene..seram beb! sampai skrg aku ingt lagi bunyi hantu tuh bisik kat telinga aku..mmg meremang bulu2 roma yg halus2 ni haa..
kejadian ni berlaku tyme aku g trip KL, We all stay kat kolej uitm kat puncak perdana..
hostel tuh memang cantik la..kite org smpai2 hostel dorg mmg cantik..
tyme tuh kite org smpai lewat mlm gak lah..
aku lak pas sampai2 terus x mandi,pastu duk enjoy2 bagai..dlm kul3 kot baru aku tdo..actually dlm bilik tuh ader 2 katil double decker..aku tdo kat ats, and kawan aku si amin tuh tdo bwh kite org satu katil.
sebelah lagi kwan aku si kamal,so aku leh nampak la die org tdo..
yang lain awe, hafiz and aizal semua kt bilik lain..
pastu dlm kul4 pagi kot..aku dgr bunyi cm org naik katil ( pdhal tgh tdo nie)..
katil tuh mmg bunyi cm ader org nk naik..pastuh aku asa badan aku mcam ada org tolak ke atas sampai nk kene siling,sebelum tuh aku dengaar suara bisik kt telinga aku.
pergghh!seram weyh bunyi nye..seram bai..aku cepat2 baca ayat kursi..
pastuh aku terus tersedar and aku dapat rasa lepas aku terjaga tuh,"benda" tuh lalu kuar dr pintu..
bangun2 jek..aku cepat2 kejutkan amin n kamal..tingkap sebelah bilik aku lak terbukak..
last2 kami semua tdo kat luar ramai2.x berani bai tdo dlm bilik lagi..xnak dah kene tindih2 nie..huhuhu..

letak pic kartun jek..letak pic hantu betul kang,aku xnk update blog dah..hihihi



moral of the story : before tdo baca doa.ish..kan dah kene..





p/s : citer da lame, sj nk ingtkn balik..nsb baik update office hour.haha..